E-mailmarketing: hoe opvallen tussen de massa?

03/09/2018

Je ziet het vaak al van mijlenver aankomen, een nieuwe marketingmail van een bedrijf in jouw mailbox… Een korte blik is vaak al genoeg om de e-mail voor eeuwig en altijd naar de prullenmand te sturen. Als bedrijf wil je natuurlijk niet dat dit gebeurt met je e-mails. Overweeg daarom de volgende tip en probeer het uit!

HTML of platte tekst

De meeste bedrijven die aan e-mailmarketing doen, hebben een mooie e-mailtemplate laten ontwikkelen die ze telkens opnieuw voorzien van inhoud. Deze e-mails zien er héél mooi uit, enig probleem is dat mensen ze meestal zien als reclame en dus amper lezen.

Probeer het dus eens anders aan te pakken en laat die mooie opmaak vallen. Kies voor een e-mail met platte tekst en probeer daar jouw boodschap kort en krachtig weer te geven. De nieuwsbrief met platte tekst zal door de ontvanger als persoonlijk worden ervaren waardoor deze veel minder het gevoel krijgt dat het om reclame gaat.

De mening van Hubspot

Hubspot merkte ook een sterke daling op van de open- en click-rate van e-mails. Na een grondig onderzoek kwam het volgende opmerkelijk resultaat naar boven:

Welk type e-mail ontvangen mensen het liefst? Opgemaakte HTML of platte tekst e-mail?

Het antwoord was duidelijk. Tweederde van de ondervraagden koos voor de opgemaakte HTML e-mail. Volgens Hubspot wel opmerkelijk aangezien de praktijk iets anders beweert. Mensen houden van eenvoud. Hoe rijker het bericht, hoe lager de open-rate. Bovendien wordt er in de HTML e-mails minder geklikt in vergelijking met een simpele platte tekst e-mail.

Dus nooit meer e-mails sturen met afbeeldingen?

Natuurlijk mag je als bedrijf nog wel een e-mail sturen die afbeeldingen bevat. Je moet het enkel proberen te beperken, less is more. Wanneer je een nieuw product lanceert, dan is het logisch dat je een afbeelding van dat product toont in de e-mail. Probeer het wel beperkt te houden en gebruik slechts één afbeelding zodat de focus niet op de opmaak maar wel op de inhoud van de e-mail ligt.

Mobielvriendelijke e-mails

E-mails die weinig opmaak bevatten, zullen ook op mobiel beter leesbaar zijn. Je moet als bedrijf dus geen extra tijd steken in de opmaak van een responsive e-mailtemplate. Maak het jezelf gemakkelijk en kies voor een e-mail met platte tekst.

Is er gevaar voor gewenning?

Net zoals bij de HTML e-mails zal er bij de platte tekst e-mails na verloop van tijd ook gewenning optreden. Je klanten gaan deze e-mails dus ook zien als reclame en niet meer lezen. Probeer dit dus te voorkomen door voldoende afwisseling te bieden. Belangrijke boodschappen moeten persoonlijk gebracht worden en dus is het aan te raden om dat via een simpele tekstuele e-mail te doen.

Andere types van communicatie zoals verjaardagswensen, promo’s, …. kunnen dan weer in een HTML opmaak verstuurd worden.

Conclusie

Probeer als bedrijf hiermee te experimenteren en vergelijk de statistieken van beide types van e-mails. Natuurlijk gaan de statistieken geen uitsluitsel geven aangezien de inhoud van de e-mails hier ook toe bijdraagt. Maar onderzoek hoe jouw klanten reageren op tekstuele e-mails en neem deze mee in jouw communicatiestrategie.