De bounce rate van je website. Waarom is deze zo belangrijk?

20/03/2019

De bounce rate van je website, er wordt veel over geschreven... Het is een parameter die op een correcte manier geanalyseerd moet worden. Enkel dan zal je de juiste conclusies kunnen trekken.

Voor wat staat de bounce rate van jouw website? Kortweg: de bounce rate is het percentage van bezoekers dat naar jouw website surft en meteen vertrekt zonder een tweede pagina te bekijken.

Dit is niet altijd slecht, ook al beweren sommige bronnen van wel. Ontdek in de onderstaande blogpost op welke manier je het bouncepercentage van je website moet interpreteren.

4 verschillende scenario’s

Universal Analytics zal een bounce detecteren wanneer één van de volgende scenario’s zich voordoet:

  • Sluiten van browser;
  • Ingeven van nieuwe url;
  • Geen interactie (sessie eindigt automatisch na 30min.);
  • Klik naar vorige pagina.

Vooral het laatste scenario komt vaak voor. Mensen komen terecht op een landingspagina en klikken op deze manier verder naar een andere pagina. In de meeste gevallen gaat die eerste landingspagina het startpunt zijn om verder te klikken naar andere pagina’s en dus gebeurt het dat bezoekers vaak terugklikken naar de vorige pagina.

Een bounce hoeft niet perse slecht te zijn

Link naar externe website

Wanneer je via een bepaalde pagina linkt naar een externe website, dan zal die klik op de externe link ook een bounce tracken. Maar in vele gevallen is het natuurlijk net de bedoeling dat bezoekers doorklikken naar de externe website.

Universal Analytics verkeerd geïmplementeerd

Wanneer niet op elke pagina van de website Universal Analytics staat geïmplementeerd dan zal Google deze pagina natuurlijk niet kunnen tracken en wordt een bezoek aan zo een pagina gezien worden als een bounce. Zorg er dus voor dat op elke pagina van jouw website Universal Analytics correct staat ingesteld.

Bounce rate percentages

De gemiddelde bounce rate ligt volgens Google rond 40%. Natuurlijk is dit voor elke website anders, hangt het ook af van de sector, van het apparaat waarmee de website bezocht wordt, …

Houdt rekening met de volgende bouncepercentages om te weten of je goed of niet goed bezig bent:

  • Content websites: 40-60%
  • Blogs: 70-90%
  • E-commerce: 20-40%
  • Online diensten: 10-30%
  • Landingsgpagina’s: 50-60%

Wanneer de bounce rate van je landingspagina’s hoger is dan de vooropgestelde 60% dan moet je je wel vragen stellen over de inhoud van deze pagina. Dit type pagina’s worden vaak gebruikt voor marketingcampagnes en dus is het belangrijk dat bezoekers na een klik op een advertentie de informatie die ze verwachten ook te zien krijgen.

Analyseer in Universal Analytics

Kijk in Universal Analytics naar de bounce rate van de bestemmingspagina’s.

Dit zijn de pagina’s waarop bezoekers binnenkomen. Wanneer het bouncepercentage op deze pagina’s te hoog ligt, dan weet je dus ook dat je veel bezoekers misloopt omdat zij niet verder klikken naar andere pagina’s.

Probeer het bouncepercentage op deze pagina’s dus te verlagen want dit zal niet enkel een positieve invloed hebben op de bestemmingspagina’s, dit zal ook voor meer sessies/bezoeker zorgen.

Dat het bouncepercentage op niet-bestemmingspagina’s hoger ligt, is logisch. Hoe meer pagina’s een bezoeker op de website bekijkt, hoe groter de kans dat deze op een bepaald punt weg is en verder gaat surfen.

Conclusie

Zorg ervoor dat je bij de analyse van de bounce rate dus ook rekening houdt met de context. Niet elk type website is gelijk en in sommige gevallen is een hoge bounce rate dus helemaal niet erg.

Heb je vragen of problemen met het optimaliseren van de bounce rate? Neem contact op met Browsbox en wij helpen jou verder.